2016. február 18. Narod S, Iqbal J, Giannakeas V és mások

2016. február 18. Narod S, Iqbal J, Giannakeas V és mások

Az LCIS viszonylag ritka, és általában a nőket érinti a menopauza előtt. A legtöbb esetben az LCIS egyáltalán nem okoz tüneteket.

Az orvosok néha LCIS-t találnak a mammográfián, de általában más okból végzett biopsziával észlelik. (5)

Általában az LCIS-t nem kezelik műtéttel vagy más hagyományos rákterápiával. Ehelyett a betegségben szenvedő nők gyakrabban vehetnek részt szűréseken, vagy szedhetnek bizonyos gyógyszereket, mint például a Soltamox (tamoxifen), az Evista (raloxifen) vagy az Aromasin (exemestane), hogy csökkentsék a mellrák kialakulásának kockázatát. Ritka esetekben megelőző műtétre kerülhet sor, ha családjában erős emlőrák szerepel. (6)

Mennyire gyakori a DCIS és az LCIS?

Az American Cancer Society szerint évente körülbelül 60 000 DCIS-esetet diagnosztizálnak az Egyesült Államokban, ami körülbelül 1 minden ötödik új mellrákért felelős. Ez a szám az elmúlt években jelentősen nőtt a javuló és gyakoribb mammográfiás szűréseknek köszönhetően. (7)

Ha a DCIS-t nem kezelik, a kutatók becslése szerint az esetek 40-50 százaléka invazív emlőrákká fejlődhet. (8)

Mivel az LCIS-t nem mindig veszik fel a szokásos emlőszűrő vizsgálatok során, nehéz megbecsülni, hány nőnek van ilyen állapota. A kutatások szerint 2008 és 2012 között a nők in situ emlőrákjainak körülbelül 13 százaléka volt LCIS. (9)

Egyes becslések szerint az LCIS 15 év alatt 21 százalékkal növeli a mellrák kockázatát a nőknél. Ha LCIS-ben szenved, úgy vélik, hogy élete hátralévő részében nagyobb a kockázata a mellrák kialakulásának. (10)

A DCIS és az LCIS kezelése körüli vita

A DCIS és az LCIS kezelése némileg ellentmondásos. Legtöbbször a 0-s stádiumú rákos megbetegedések nem okoznak problémát, de gyakran csak azért kezelik őket, mert az orvosok nem tudják megjósolni, melyik a problémás és melyik ártalmatlan.

Sok nő tapasztal szorongást, ha tudja, hogy olyan állapota van, amely súlyos betegséghez vezethet. Vannak, akik agresszívebb kezelést kérnek, hogy tévedjenek, még akkor is, ha az invazív rák kockázata nagyon alacsony. (2)

A legújabb kutatások kimutatták, hogy sok 0-s stádiumú rákot szükségtelenül túlkezelnek. Például a JAMA Oncology folyóiratban 2015 októberében közzétett tanulmány szerint a DCIS kezelése több mint 100 000 vizsgált nőnél nem akadályozta meg statisztikailag szignifikáns számú mellrákos halálozást. (11)

Egyes szakértők „figyelj és várj” megközelítést javasoltak a DCIS-ben szenvedő, alacsony kockázatú nők számára. Tanulmányok folynak annak megállapítására, hogy ez a technika sikeres lehet-e. (12)

Egyelőre a legtöbb általános orvos valamilyen kezelési formát javasol a DCIS-re, mert nem lehet tudni, hogy mely esetekben alakul ki rák. Másrészt gyakori, hogy az egészségügyi szolgáltatók az LCIS kezelésének mellőzését javasolják, hacsak nincs más kockázati tényezője. (13)

Kapcsolódó: 12 étel, amelyet a mellrák megelőzése érdekében fel kell venni az étrendjébe.

A DCIS és LCIS betegek szoros nyomon követése

Ha DCIS-ben szenved, orvosa felírhatja a tamoxifen vagy az aromatáz-gátló anasztrozol gyógyszert, amelyet a következő öt évben szednie kell. Mindkettőről kimutatták, hogy csökkenti a kiújulás kockázatát.

Azt is javasoljuk, hogy a DCIS-szel diagnosztizált nők hathavonta végezzenek fizikai vizsgálatot öt éven keresztül. Évente mammográfiás vizsgálat és nőgyógyászati ​​vizsgálat (ha tamoxifent szed) javasolt a DCIS kezelés után.

Az LCIS-ben szenvedő nőket orvosaik is szorosan figyelemmel kísérik. Általában évente mammográfiára van szükségük. Ezenkívül a fizikális vizsgálatokat általában 6-12 hónaponként végzik el a kezelés után. Évente nőgyógyászati ​​vizsgálat javasolt azoknak a LCIS-ben szenvedő nőknek, akik tamoxifent szednek. (14)

A kezeléssel kapcsolatos döntések meghozatala: kérdéseket tegye fel orvosának

A kezelés melletti döntés sok DCIS-ben és LCIS-ben szenvedő nő számára zavaró és stresszes lehet. Néha a választás nem olyan nyilvánvaló, amikor a 0. stádiumú rákos megbetegedésekről van szó.

Orvosa javaslatokat tehet, és elmagyarázhatja a lehetőségeit, de a végső döntés végső soron az Öné.

Néhány kérdés, amelyet feltehet orvosának:

Milyen lehetőségeim vannak? Miért teszi ezeket az ajánlásokat? Melyik kezelés bizonyult a legjobbnak az állapotomra? Mik az egyes kezelések előnyei és hátrányai? Milyen mellékhatásokkal és kockázatokkal jár? Mi történik, ha nem választok semmilyen kezelést ?Nekem csak az állapot figyelése választható?

Az egészségi állapotával kapcsolatos információk segíthetnek Önnek és szolgáltatójának meghozni a helyzetének legjobban megfelelő döntést. (15)

Iratkozzon fel rákkezelési hírlevelünkre!

Szerkesztői források és tények ellenőrzése

DCIS és LCIS. Élet a mellrákon túl. 2015. augusztus 31. DCIS, LCIS, rák előtti és egyéb „nulladik szakasz”; A mell állapotai: milyen kezelésre van szükség – ha van ilyen? Rákmegelőzés & Kezelési Alap. Ductal Carcinoma in Situ (DCIS). Mayo Klinika. 2014. június 14. A DCIS kezelése. Mellrák. org. 2017. február 22. Lobularis carcinoma In Situ (LCIS). Mellrák. org. 2018. február 19. LCIS kezelés. Mellrák. org. 2016. szeptember 9. Ductal Carcinoma In Situ (DCIS). Mellrák. org. 2018. február 23. DCIS kezelése. Susan G. Komen. 2018. március 19. Tények és adatok a mellrákról: 2015-2016. Amerikai Rák Társaság. 2015. LCIS és a mellrák kockázata. Mellrák. org. 2016. február 18. Narod S, Iqbal J, Giannakeas V, et al. Az emlőrák okozta halálozás a duktális karcinóma in situ diagnózisa után. JAMA Onkológia. 2015. október. Az aktív felügyelet biztonságosan megfékezi a DCIS túlkezelését? Rák hálózat. 2016. március 16. Ductal Carcinoma In Situ (DCIS). Amerikai Rák Társaság. 2016. augusztus 18. DCIS, LCIS – Van-e mellrákom? Michigan Medicine. Mellrák: Carcinoma In Situ. Országos Átfogó Rákellenes Hálózat. 2016. Mutass kevesebbet

A legújabb a mellrákban

Amit a fekete nőknek tudniuk kell az áttétes emlőrákról

A korai felismerés, az érdekképviselet és az oktatás kulcsfontosságú az áttétes emlőrákban élő fekete nők számára.

Írta: Maia Niguel Hoskin, PhDMarch 17, 2021

Valódi történetek áttétes mellrákos nőktől

Írta: Maria Masters 2021. március 17

Szakértők szerint a mammográfiát a COVID-19 vakcina beadása előtt vagy 4-6 héttel azután kell ütemezni

Az oltás után megduzzadt hónaljnyirokcsomókról szóló jelentések arra késztetik a szakértőket, hogy új mammográfiás szűrési ajánlásokat adjanak ki

Liz Scherer 2021. február 26

Mellrákos fekete: “Az orvosom nem hitte el, hogy fájdalmam van”

Írta: Ashadee Miller, 2021. február 23

A mindennapi egészség mellrákos közösséget épít Twitter-csevegés: Íme, amit kihagytál

A mellrák elleni küzdelem hónapjának megünneplésére a Everyday Health összehívta a betegeket, az egészségügyi szakembereket és a nonprofit szervezeteket, hogy megvitassák a lehetőségeket. . .

Brianna Majsiak 2020. november 12

Instagram és Facebook, kérjük, hagyja abba a masztektómiás fotóink szexualizálását

Brianna Majsiak 2020. október 22

A mellrák gondozása és a fekete nők támogatása terén meglévő szakadék felszámolása

Az Egyesült Államokban a fekete és fehér nőknél körülbelül azonos arányban diagnosztizálnak mellrákot, de a fekete nőknél 40 százalékkal nagyobb az esély a halálozásra. . .

Írta: Kaitlin Sullivan 2020. október 21

Miért a félelem akadályozza meg a mellrákos közösséget az összefogástól?

Írta: Dana Donofree 2020. február 8

San Antonio Breast Cancer Symposium: Az immunterápia segíthet néhány nőnek, akik háromszoros negatív mellrákban szenvednek, és még sok más a konferencia 2. napjától

A nap hírei között szerepelt az immunterápia, a megelőzés és a luminalis B emlőrák kezelésének árnyalatai.

Szerző: Shari Roan 2019. december 13

San Antonio Breast Cancer Symposium: Új terápiák HER2-pozitív emlőrákos nők számára az 1. napon

A San Antonio Breast Cancer Symposium az egyik legnagyobb mellrákkal foglalkozó orvosi konferencia. Az 1. nap hírei erősen előrelépéseket tartalmaztak. . .

Szerző: Shari Roan 2019. december 12"

Megelőző kettős masztektómiáját követően Paige More elkezdte megosztani történetét a közösségi médiában, és helyet teremtett a mellrákot túlélők és a túlélők találkozásának. A fotók Paige More jóvoltából

A mellrák elleni küzdelem hónapja gyorsan közeledik októberben, és a dolgok rózsaszínűvé válnak. Tényleg, nagyon rózsaszín. Ennek az az oka, hogy 27 évvel ezelőtt Evelyn Lauder, az Estée Lauder cég munkatársa és barátnője, Alexandra Penney úgy döntöttek, hogy a rózsaszínnek (különösen a rózsaszín szalagoknak) kell a mellrákra való tudatosságot jelző színnek lennie.

A rózsaszín azóta is a mellrák tudatosításának és megelőzésének nemzetközi szimbóluma.

Néhány ember a mellrák közösségében szereti. Mások utálják.

Néhány ember a mellrák közösségében szereti az októbert. Mások utálják.

Ha nincs közvetlen tapasztalata a mellrákkal kapcsolatban, akkor lehet, hogy ezt olvassa, és azon töpreng, miért számít ez. Kívülről nézve az összes rózsaszín valószínűleg lenyűgözőnek tűnik. Mi lehet a baj azzal, ha a márkák és vállalatok egy ilyen fontos ügy érdekében akarják felhívni a figyelmet és a pénzeszközöket?

A bennfentesek „rózsaszínmosásnak” nevezik az októberben ránk zúduló rózsaszín termékek cunamit. ”

A Pinkwashing a Breast Cancer Consortium meghatározása szerint a mellrák okának támogatása vagy egy rózsaszín szalagos termék reklámozása a betegséghez kapcsolódó termékek előállítása, gyártása vagy értékesítése során. Az elmúlt években a definíció kibővült, és magában foglalja a rózsaszín mosás sötétebb oldalát is: olyan cégeket és szervezeteket, amelyek a mellrákot haszonszerzésre vagy PR-célokra használják ki.

A The Breasties nevű nonprofit szervezet társalapítójaként, a nők egészségéért és szerepvállalásáért felelős aktivistaként, valamint olyan nőként, akit emlőrák sújtott, októbervel küzdök.

Szeretem, hogy sok márka mindent megtesz azért, hogy támogatását fejezze ki azáltal, hogy rózsaszínűre változtatja az ablakokat, rózsaszín termékkel rukkol elő, és kampányokat indít, amelyek támogatják az ügyet. Ezek a vállalatok évente több ezer terméket adnak el úgy, hogy egy rózsaszín szalagot társítanak a visszaadáshoz.

Azonban nem tehetek róla, hogy vajon mennyi pénzt költenek ezek a vállalatok ezekre a marketing erőfeszítésekre. Mi van akkor, ha ahelyett, hogy mindezt a pénzt marketing- és reklámanyagokra fordítanánk, ezt a pénzt közvetlenül egy nonprofit szervezethez, egy kórházhoz vagy egy mellrákkutatáshoz juttatnák?

Félreértés ne essék, a tudatosság fontos, de nem vagyunk mindannyian tisztában egy ideje?

A mellrák tudatosságának rövid története

1974-ben a mellrák még tabutéma volt, amelyet a nőknek nem kellett volna nyilvánosan megvitatnia, és a tudatosság kiemelt prioritás volt.

Betty Ford felismerte ezt, és jelentős szerepet játszott abban, hogy kihozza az emlőrákot az árnyékból azáltal, hogy beengedte a sajtót a kórházi szobájába, és megosztotta mellrák diagnózisát a médiával. Valójában ő volt az egyik első nő, aki nyilvánosan beszélt a diagnózisáról. Diagnózisával kapcsolatos nyíltsága forradalmi volt, és miatta drámaian megnőtt a mellvizsgálaton részt vevő nők száma, valamint azoknak a nőknek a száma, akik hajlandóak beszélni róla.

1989-ben Evelyn Laudernél, az Estée Lauder Companies vezető vállalati alelnökénél mellrákot diagnosztizáltak, és az emlőrák tudatosságát a márka alapelemévé változtatta, és sok más vállalat követte a példáját. Evelyn ezután nonprofit szervezetet alapított, a Breast Cancer Research Foundation (BCRF) nevű szervezetet, és több millió dollárt gyűjtött össze mellrákkutatásra, és drasztikusan növelte a betegség ismertségét, ahogyan az Estee Lauder Companies ma is teszi.

2013-ban Angelina Jolie felvette a térképre a BRCA génmutációt azzal, hogy a The New York Timesban megjelent közleményében megosztotta döntését profilaktikus mastectomián. Ez a BRCA gént reflektorfénybe emelte, és katalizátora volt annak, hogy a nők szerte a világon részt vegyenek a genetikai tesztelésben, valamint a genetikai rákkutatás finanszírozásában.

KAPCSOLÓDÓ: A genetikai tesztem BRCA-pozitív lett – Így vagyok ezzel megbirkózni

Ez csak néhány példa arra, hogy a mellrákos közösségben élő nők változást hoztak, és hogyan fejlődött a tudatosság az évek során. De úgy tűnik, hogy 2019-ben https://harmoniqhealth.com a legtöbben tisztában vagyunk vele, hogy több millió marketing- és reklámdollárt költünk a mellrák tudatosítására fordított pénzek összegyűjtésére.

Pénzt kell gyűjtenünk kutatásra, közösségi támogatásra, oktatási forrásokra és kórházakra. Amikor egy márka vagy vállalat ezekre a dolgokra fordítja a pénzét, valódi változás történik, és ez közvetlenül érint bennünket, akiket mellrák érint.

Mindezen erőfeszítések és a tudatosításra fordított pénzek után még mindig nincs gyógymódunk a mellrákra. Ezért nagyon fontos a közvetlen adományozás – október folyamán vagy amikor csak teheti. Kutatásra még szükség van. Továbbra is jobb forrásokra van szükség a kezelésen és műtéten áteső nők számára. További információra van szükség a genetikai mutációkkal kapcsolatban. Továbbra is jobb hozzáférésre van szükség a mammográfiához.

KAPCSOLÓDÓ: Sok nő kihagyja a mammográfiát a téves pozitív eredmény után

Tehát most, hogy mindannyian tisztában vagyunk vele, használjuk a pénzünket a lehető leghatékonyabb módon. A legjobb és legkevésbé stresszes módja annak, hogy támogass egy mellrákos jótékonysági szervezetet, és ne tévesszen meg egy félrevezető célt vagy marketingkampányt, ha közvetlenül a választott jótékonysági szervezetnek adományoz. Így tudod, hogy adományod 100 százaléka közvetlenül az ő ügyükre és küldetésükre irányul.

De legyünk realisták: Október folyamán valamikor egy szükséges vásárlással kell szembenéznie, és az egyik lehetőség rózsaszínű lesz. Íme néhány hasznos kérdés, amelyeket fel kell tenni, mielőtt olyan terméket vásárolna, amely elősegíti a mellrák tudatosságát, és néhány dolgot, amelyekre érdemes gondolni:

Valójában a vásárlásból befolyt összeg a mellrákkutatás, a tudatosság vagy a támogatás támogatására fordítódik? 

A márka és a nonprofit szervezet közötti ilyen típusú partnerséget „ügy-marketingnek” nevezik – amikor egy vállalat kampányának vagy termékpromóciójának célja a nyereségesség növelése, miközben egy okot is visszaad. Ez egy csodálatos módja annak, hogy egy márka visszaadja, miközben profitot is termel, és különösen gyakori októberben, a mellrák tudatosításának hónapjában. Ha egy márkának vagy vállalatnak van aktív visszaküldési kampánya, ezt általában egyértelműen fel kell tüntetni a termékleírásban vagy az alábbi apró betűs betűkkel. Például valami ilyesmit kell mondania: "A vásárlás húsz százalékát X jótékonysági szervezetnek ajánljuk fel. "

Győződjön meg arról, hogy a vállalat pontosan megmondja, melyik jótékonysági szervezetre fordítják a pénzt, ne csak valami homályos dolgot, például: „A bevételt a mellrák elleni küzdelemre fordítjuk!”

Ha nehezen tudja megállapítani, hol vagy mekkora összeget adományoznak vásárlásából, erősen ajánlom, hogy hívja fel a megvásárolni kívánt termék cégét, és érdeklődjön, hová megy az összeg. Ha a termékleírásban az szerepel, hogy egy adott jótékonysági szervezetnek ad vissza, de nem határozza meg, hogy mennyit adnak vissza, akkor felhívhatja a felsorolt ​​jótékonysági partnert, és közvetlenül beszélhet velük erről a partnerségről.

Ne feledje, hogy csak azért, mert egy terméken rózsaszín szalag van, még nem jelenti azt, hogy az valójában jótékonysági szervezetnek ad vissza.

Idén hasonlót láthattunk a „szivárványmosással” a Pride hónapban júniusban, amikor a márkák az LMBTQ közösség iránti támogatásukat fejezték ki azzal, hogy szivárványt adtak marketingkampányaikhoz, termékcsomagjaikhoz és reklámanyagaikhoz anélkül, hogy anyagi vagy kézzelfogható támogatást nyújtottak volna. az LMBTQ közösség.